Charlatans in de alternatieve geneeskunst: een politieke keuze
home info publicaties zoeken



Status: In bewerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-07-07   


Charlatans in de alternatieve geneeskunst:
      een politieke keuze


Vooraf: In België is alternatieve geneeskunde niet erkend als zijnde geneeskunde. (1) In Nederland, en - naar mijn weten ook in - Duitsland werken de reguliere en de alternatieve geneeskunde beter samen. In dit artikel gaat het over de situatie in België.
Persoonlijk spreek ik het liefst over "reguliere geneeskunde", of ook wel over "technologiegeneeskunde", en over "(alternatieve) geneeskunst".

Er valt veel meer over te vertellen dan in dit korte artikel weergegeven wordt. Dit artikel beperkt zich tot de rol die de politiek speelt in de alternatieve geneeskunst in België.


Stel dat we het beroep van arts als beschermt beroep afschaffen. Het is wel duidelijk wat er dan zal gebeuren: er duiken charlatans op die zich arts noemen. Gelukkig is het zo dat medische beroepen - voor wat betreft de reguliere geneeskunde -, bij wet beschermde beroepen zijn. Bij wet? Inderdaad: het zijn de politici die hierover beslissen.

Diezelfde politiek beslist dat een beroep in de alternatieve geneeskunst, geen beschermd beroep mag zijn. Hoe komt dit? Er zit heel veel lobbyen achter, vooral van de artsensyndicaten. Deze verenigingen zitten nog in hun ivoren toren (2) en willen helemaal geen alternatieve geneeskunst. In hun ogen is alternatieve geneeskunst niet wetenschappelijk (3), en dan ook verwerpelijk. Wanneer deze artsensyndicaten - via lobbyen bij de politiek - beslissen dat alternatieve geneeskunst geen beschermd beroep mag zijn, dat weet je op voorhand dat er dat charlatans zullen zijn. Dat is nu net hun bedoeling, dan hebben zij een argument: "zie je wel, het zijn charlatans". Uiteindelijk is het de politiek die beslist. Het zijn de politici die beslissen dat de alternatieve geneeskunst in België in het verdomhoekje zit.


Om af te sluiten een citaat van Karen Hamaker-Zondag. Zij is een heel gekende astrologe, maar ook wetenschappster. Dit was trouwens Isaac Newton ook.

"Ook is astroloog geen beschermd beroep: iedereen mag zich astroloog noemen. Dat brengt onherroepelijk met zich mee dat er astrologen zijn die geen kwaliteit leveren. Als zo'n astroloog een fout maakt, of een ongegronde opmerking in de media maakt, dan is dat voor velen aanleiding om meteen de hele astrologie af te wijzen. Maar als binnen de medische wetenschap een specialist op een verschrikkelijke manier in de fout gaat, wordt toch ook niet de hele medische wetenschap daarop aangekeken?"




(1) Zie ook Wikipedia.

(2) Vrij waarschijnlijk heeft dit te maken met de scheiding tussen lichaam en geest, wat ik - in mijn bewoording - "De schaar van Descartes" noem.

(3) Hier valt heel veel over te vertellen, te veel voor dit korte artikel.



Printvriendelijk